Як обрати фасади???

Скільки часу ви проводите на кухні? В середньому - це 2 години на будній і до 4-х годин у вихідні дні. Тому дуже важливо, щоб вона була і красивою, і затишною, і практичною. Приділіть увагу акцентів і це не тільки декор. Саме кухонний гарнітур займає цілу стіну, тому потрібно відповідально підійти до вибору фасадів. Вони просто зобов'язані бути не просто стильними, але ще і довговічними.

Перепади температури, підвищена вологість - це тільки два фактори, які ускладнюють процес вибору меблів в кухню. А якщо ще враховувати те, що на фасади потраплятиме вода, пар, краплі жиру? Давайте визначимося, яким критеріям має відповідати гарнітур для кухні?

Стійкість до вологи і температурних перепадів. 

Тут все зрозуміло, адже поверхня поруч з плитою, духовкою, мийкою. А це означає, що вода, пар, гарячі каструлі-сковорідки точно не зроблять кухню краще.

Простота у догляді. І звичайно здатність витримувати часті прибирання.

 Стерильною і чистою кухня може бути тільки відразу після збирання, особливо якщо постійно щось готувати. Тому цей фактор дуже важливий.

Стійкість до механічних пошкоджень. 

Знову ж таки, якщо ви часто готуєте, у вас є діти або тварини, ви часто приймаєте гостей саме на кухні, то подряпин точно не уникнути. Але ж можна мінімізувати їх кількість. Головне вибрати якісний фасад, який буде відрізнятися саме стійкістю до подряпин завдяки особливому покриттю.

Гарний зовнішній вигляд.

 І це теж важливо. Ми проводимо на кухні багато часу і звичайно захочеться зробити її затишніше. Фасади можуть бути глянцеві, матові, однотонні або з візерунками - тут справа смаку, головне, щоб кухня подобалася.

 

А тепер давайте розглянемо плюси і мінуси кожного матеріалу фасадів окремо. І вже на основі цієї інформації ви зможете зробити перші висновки, який точно допоможуть при виборі не просто красивою, але ще й довговічною кухні.

МДФ – це волокнисті плити з дерева. Утворюються з дрібної дерев’яної тирси, яку обробляють парою з додаванням смоли натуральної або синтетичної.

Це найпопулярніший матеріал для кухонних фасадів. Він надійний, практичний і естетично привабливий. Зазвичай для кухонь використовують МДФ середньої водостійкості.

Переваги фасаду МДФ:

1)    Міцний матеріал, якому не страшні пошкодження;

2)    Вологостійкий у порівнянні з деревом;

3)    Не боїться стрибків температури;

4)    Довговічніший за ДСП;

5)    Багато варіантів оформлення: тонування, фарбування, заокруглені і гнуті фасади, покриття пластиком тощо.

Фарбований МДФ фасад

Основу такого фону кухні становить плита МДФ, на яку наносять декілька шарів високоякісної безпечної фарби і закріплюють лакуванням. Такий тип фасаду і досі популярний, бо має чимало переваг.

Переваги фарбованого фасаду МДФ:

1)    Фасад герметичний без зазорів;

2)    Покритий екологічно безпечними фарбами;

3)    Підходить для будь-якого стилю дизайну;

4)    Легко вигинається і гнеться;

5)    Середня стійкість до впливів вологи, температури та сонця;

6)    Багата палітра кольорів;

7)    Широке використання спеціальних барвникових ефектів, таких як перламутр, металік, хамелеон, глянець тощо;

8)    Ексклюзивність та варіативність декору.

Фасади з масиву дерева

Один із найкращих матеріалів для передньої частини кухні. Матеріалом може бути якісна деревина від сосни аж до чорного дерева, однак характеристики у них різні.

Так сосну краще використовувати для внутрішньої сторони фасади. Вона хоч і відносно недорога, але м’яка, не стійка до подряпин. Натомість ясен – дорогий і міцний матеріал, який не боїться пошкоджень і вважається довговічним. Найкраще підходить для зовнішнього скандинавського стилю.

Переваги дерев’яних фасадів:

1)    Справжня екологічно безпечна сировина;

2)    Не боїться механічних пошкоджень;

3)    Довговічність;

4)    Не боїться деформацій;

5)    Час відтінок і малюнок деревини робить привабливішим;

6)    Основна частина фасаду - ручна робота;

7)    Найкраще підходить для аристократичного класичного стилю;

8)    Варіативність дизайну: різьба, вставки, поєднання з іншими матеріалами;

9)    Легко реставрувати фарбуванням чи лакуванням.

Шпонованим фасад

Шпонованим фасад називають від того, що верхню частину плитки МДФ покриває шпон – тонка дерев’яна полоска. Вона забезпечує міцність та надійність матеріалу.

Зазвичай для фасаду використоють шпоновану плитку двох типів: суцільний з фрезеруванням та збірний фасад. Останнім ноу-хау у фасадах кухонь стали шпоновані плити МДФ з інтегруючими ручками.

Переваги шпонованого фасаду:

1)    Матеріал міцний, не боїться пошкоджень;

2)    Плита фасаду довговічна;

3)    Вона легка, практична;

4)    Не боїться стрибків температури та зміни рівня вологості;

5)    За характеристиками витриваліший за деревину;

ДСП

ДСП (дерево-стружкові плити) –матеріал для виготовлення меблів, який утворюється з тирси, яку під дією гарячого пресування сполучають з синтетичними смолами. 

Переваги фасаду з ДСП:

1)    Стійкий до вологості, перепадів температури;

3)    Зносостійкий матеріал;

4)    У порівнянні з деревом менше набрякає від вологи;

5)    Легко обробляється і доглядається;

Тож, вибір за Вами!)